21 Ocak 2014 Salı

Üçüncü Nesil Spark Isınma Turuna Başladı! (Tarihçesiyle Beraber)


Aslında ilk olarak hikaye 1998 yılında Daewoo Matiz olarak başlıyor.

Birinci nesil Daewoo Matiz
Daewoo Matiz ilk olarak 1998 yılında üretildi ve Türkiye'de de satıldı. 2001 yılında ise ilk defa yüzünü tazeledi ve 2004 yılında üretime son verildi.
2005 yılında ise Daewoo Matiz'in ikinci nesli üretilmeye başlandı. Ancak ikinci nesil Matiz sadece Güney Kore'de satılacaktı. Çünkü 2002 yıllarında Amerikan General Motors, Daewoo'yu satın almıştı. Böylece Avrupa'da satılacak Daewoo araçları artık Chevrolet logosuyla satılacaktı...
1999 yılında başlayan Daewoo'nun evlilik planları, zaman zaman kendisine sadece GM değil, aynı zamanda Ford, Fiat gibi markalar da Daewoo'ya talipti. Ama Daewoo, bunlara rağmen GM ile evlenmişti.

Daewoo Matiz/Chevy Spark, ABD hariç
Kuzey Amerika'da Pontiac G2 adıyla satılıyordu.
İkinci nesil Matiz, tabii ki de Avrupa'ya gelmemezlik yapmadı ve Chevrolet Spark adıyla geri döndü. Chevrolet Spark ise, ilk nesil Daewoo Matiz (1998-2005) modeline benzetildiği için ilk jenerasyon olarak ilan edildi. 2007 yılında makyajlanarak 2009 yılında üretime son verildi. Ayrıca 11 sene (1998-2009) boyunca ABD hariç Kuzey Amerika pazarında da Pontiac G2 (2005 yılına kadar Matiz adıyla satılıyordu) ismiyle de satıldı.

1998 ile 2009 yılında üretilen Daewoo Matiz'in tek ortak noktaları ise; 800 cc'lik benzinli motor (52 HP) ile 1 litrelik (65 HP) benzinli motor seçenekleri kullanılmasıydı. Zamanla motorlar da elden geçirildi tabii... 4 ileri otomatik vites seçeneği ise 2005 yılında katıldı.

Yeşil araç Beat, Turuncu araç
Trax ve Bordo araç Groove idi...
İlk nesil Chevy Spark/ikinci nesil Daewoo Matiz 2007 yılında makyajlanmadan önce gelecek nesil Spark için üç ayrı konsept hazırlandı ve 2007 New York fuarında tanıtılmışlardı. Bunlar Beat, Trax ve Groove'den oluşuyordu. Sanal kullanıcılar daha çok Beat modeline oy verdiler, böylece gelecek nesil Spark'ın tasarımı daha çok Beat konseptine benzeteceklerdi. Beat konseptinin üretime alınması yaklaşık 2 yıl aldı. İkinci nesil Chevrolet Spark (Üçüncü nesil Daewoo Matiz) ise 2009 yılında Cenevre Fuarı'nda tanıtıldı.

2011 yılında Los Angeles'ta tanıtılan
makyajlı Spark, 2012 yılında Kuzey
Amerika Pazarı için fişle takılan elektrikli
seçeneğini de araya aldı.
2009 yılında ise motor seçenekleri 1 (68 HP) ile 1.2 litre (85 HP) olmak üzere iki adet benzinli motor konumlandırılmıştı. Otomatik vites yine 4 ileriydi ve yalnızca 1.2 litrelik ünitede seçenek olarak sunuluyordu. Güney Kore'de ise, 2011 yılına kadar üçüncü nesil Daewoo Matiz adıyla satıldı. Çünkü 2011 yılında bütün Daewoo araçları, Chevrolet armasıyla Güney Kore'de de satılmaya başlanmıştı. 2011 yılının Kasım ayında ise, makyajlı Spark tanıtıldı, hem de elektrikli modelin ön sunumuyla beraber ve ABD'nin Los Angeles kentinde!.. 2012 yılında ise makyajlı Spark, Avrupa'nın ardından Güney Kore'de, ABD'de ve bütün Kuzey Amerika'da satılmaya başlandı. Bir kaç ay sonra ise yalnızca Kuzey Amerika'da elektrikli seçeneği satışa sunuldu. Şu an önemli değişiklik görmeden yaklaşık 2-3 sene boyunca yoluna devam edecek.

Şimdi ilk ısınma turuna başlayan üçüncü nesil Spark, daha fazla kamuflajı giydi. Ancak resimlere dikkatli baktığınız sürece günümüzdeki modele göre biraz daha alçak olduğunuzu fark edeceksiniz. İşin en kötüsü, Alfa 147 ile 156'nın örnek olduğu gizlenmiş arka kapı kollarına sahip olmayacak olması...

"Chevrolet Avrupa'yı terk ediyor, pekiyi bu ne olacak?" gibi sorulara yanıt olarak, tabii ki Spark yalnızca Kuzey Amerika'da satılacak. Ancak Avrupalı Spark hayranlarına özel olarak Opel versiyonu da hazırlanacak. Opel rozelti Spark'ın adı ya yine Agila (14 yıldır Suzuki ortaklığıyla üretilen A sınıfı aracı) olarak adlandırılacak, ya da bambaşka bir isim kullanılacak. Çünkü Adam A sınıfında olsa bile Premium şartlarında üretiliyor. Mesela Premium A Sınıf'ında Fiat 500 buna örnek... Yalnız Opel versiyonu şimdilik söylenti.

Gelecek nesil Chevrolet Spark, en erken 2015 yılında ABD'de yaklaşık 13.770 $ etiketiyle satışa sunulacak. Eğer Opel versiyonu onaylanırsa, 2015 veya 2016'dan birini seçerek o tarihte yollara çıkabilir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder