29 Haziran 2014 Pazar

MG3'ten Goodwood'a Özel Konsept!


İngiliz otomobil markası MG, MG3 modelinin sokak rallisi şartlarına uygun ön sunumunu hazırladı. MG mühendislerinin geliştirdiği araç, 1.6 litrelik turbo benzinli üniteye sahip. Bu ünite, 204 HP güç ve 260 NM tork elde ediyor.

MG3 Trophy Championship Racing, aynı zamanda sınırlı kaymalı diferansiyel, MacPherson ön süspansiyon, ısmarlama arka anti-roll bar, arka süspansiyon üzerinde bobin, ayarlanabilir ön splitter ve ikiz düz ayarlanabilir arka spoyler gibi özelliklere sahip. SAIC Motor Teknik Merkezi'nin (SMTC) Avrupa Merkezi'nde geliştirildi. MG BTCC sürücüleri Jason Plato ve Sam Tordoff önderliğinde Goodwood'ta sergileyecek.


28 Haziran 2014 Cumartesi

İsme Uygun Beygirlik Özel Aslan!


Fransız marka Peugeot, Goodwood Festivaline özel olarak 208 GTI 30TH modelini hazırladı. 30TH ismi, "Otuzuncu" kelimesinin İngilizce karşılığı anlamına geliyor. Bu neyin otuzuncu yılı diye sorarsanız, GTI efsanesinin otuzuncu yılı.

Bundan 30 sene önce atmosferik 1.9 litrelik üniteye sahip 205 GTI modeli tanıtılmıştı. 30 yıl içinde zamanla 206 RC ile 207 RC takip etti. Günümüzde bu efsaneyi 208 GTI taşıyor. 1.6 litrelik THP adlı turbo benzinli üniteden bu sefer adı gibi 208 HP güç üretiyor ve 300 NM tork elde ediyor. Enerjisi 6 ileri manuel vites yoluyla ön tekerleklere aktarılıyor. Yalnız RCZ R modelinde kullanılan Torsen sınırlı kaymalı diferansiyele, özel süspansiyona ve direksiyon ayarlarına sahip.

Sıfırdan yüze 6.5 saniyede kalkış yapıyor. 5.viteste 80 km/s'den 120 km/s'e 6 saniye hızlanma sağlanıyor. GTI'den farklı olarak 10 mm alçaltılmış süspansiyon, genişletilmiş parçalar (önde 16 mm, arkada 22 mm) ve büyük 18 inçlik mat siyah jantlar ile mat siyah ızgara çerçevesi, sis lambası çerçeveler, yan etekler, tekerlek kemer uzantıları ve dış dikiz aynası kapakları yer alıyor. Arkada yuvarlak ikiz krom kuyruk boruları ve büyük spoiler yer alıyor.

Son olarak iki tonlu gövde rengi yer alıyor. Arkasındaki İnci Beyazı veya Ruby Red renginden birini seçebiliyorsunuz. Satış, bu Kasım'da başlanacak.


27 Haziran 2014 Cuma

Ford Focus ST, Yüzünü Tazelerken Rüzgar Gibi Goodwood'ta Esecek!


Amerikan marka Ford, makyajlı Focus ST modelini ilk defa Goodwood Hız Festivali'nde tanıtacak. Görünüme geldiğimizde modifiye tamponlar, yeni bir kaput ve ince farlar ile ayırt ediliyor. Araç aynı zamanda dörtgen sis farları ve yeni 19 inçlik alaşımlı jantlar ile donatıldı. Yeni şasi kontrol teknolojileri eklendi, süspansiyon ayarları yeniden yapıldı. Sürüş kalitesi arttırılması adına direksiyon tekrar ayarlandı. Sonucunda daha dengeli, rafine ve tepkili hale getirildi. İç mekanda konsol kumandaları daha ergonomik ve sportif koltuk ile direksiyon simidi bulunuyor. Ford'un ön görünüme geri dönersek, aslında pek önemli fark yok. Tek farkı ön ızgarasındaki şeritler yer almıyor ve ön plaka ön ızgara ile tampon ızgarasının arasında konumlandırıldı.

Motor seçeneklerimize geldiğimizde ilk defa dizel seçeneğine kavuşacak! 2 litrelik sıralı 4 silindirli TDCI üniteden 185 HP güç ile 400 NM tork elde ediyor. 100 kilometrelik karma tüketimde 4.4 litre yakıt tüketirken 114 g/km CO2 gaz salıyor ve sıfırdan yüze 6.5 saniyede kalkış yaparak 247 km/s hız elde ediyor.
Benzinli versiyonuna geldiğimizde 2 litrelik sıralı 4 silindirli EB üniteden 250 HP güç ile 360 NM (Amerika'da 252 HP - 365 NM) tork elde ediyor. 100 kilometrelik karma tüketimde 6.8 litre yakıt tüketirken 158 g/km CO2 gaz salıyor ve sıfırdan yüze 8.1 saniyede kalkış yaparak 217 km/s hız elde ediyor. İki motorda Otomatik Start&Stop sistemine ve Euro6 şartlarına sahip olacak. İkisi de 6 ileri manuel yoluyla elden geçirilmiş ön tekerleklere aktarılacak.

Ford RS takımı, Yeni focus ST'nin bir numaralı hedefi olan sürüş deneyimini arttırmak için iyileştirme yaptı. Yeni spor süspansiyonlara tamamen yeni ön yaylar eklenirken, ön ve arka süspansiyonların ayarı daha sportif hale getirildi. Bu ayarlar ile birlikte araç güncel versiyondan daha keskin ve dinamik bir hale geldi. Direksiyon ve elektronik araç kontrol sistemleri Focus ST'ye özel spor gereksinimleri karşılamak için tekrar ayarlandı. Yeni değişken zamanlı direksiyon sistemi ile; ileri Teknoloji Direksiyon Geliyor, daha eğlenceli! Yeniden ayarlanmış 3 kademeli ESP sistemi; Örneğin hızla gidilirken şerit değişikliği durumunda araç optimum hassasiyet ve kontrolü sağlamak için müdehale edecek. Tork Kontrol Sistemi de elden geçirilmiş; tekerleklere dağılan tork daha optimize hale getirilmiş ve virajlarda çekiş maksimize edilerek çeviklik arttırılmış. Motorun sert bir ivlemenme halinde verdiği güç tekrar ayarlanmış; özellikle ön tekerlek çekişi ve vites değişim kalitesi, bu durum ST'nin performansına uygun motor takozları ile desteklenmiştir.

Adaptif Bi-Xenon HID ön farlar, SYNC 2, 8'' Dokunmatik ekran, Çapraz trafik uyarı sistemi, Aktif şehiriçi güvenlik sistemi, şerit takip sistemi vb. özellikler yer alacak. Araç 2014 Sonbaharın'da siparişe açık olacak ve 2015 başında bayilerde yerini alacak.

"Keşke bu araçta PowerShift vites opsiyonu sunulsa!!!"






26 Haziran 2014 Perşembe

Fiat Doblo, Sonunda Amerikalı Oldu!!!


İtalyan marka Fiat, sevilen model Doblo'yu nihayet Amerika'ya götürdü. Ancak farklı bir isimle, adı Ram ProMaster City...

Görünüme geldiğimizde artık tamamen yeni bir ön tasarıma sahip ve aynı zamanda makyajlı Doblo'yu da müjdeliyor. Sadece ön tasarımda değil, iç kabinde de yenilik yer alıyor. Yeniden düzenlenen iç kabinda beş inçlik uConnect dokunmatik multimedya bağlanma sistemi de yer alıyor.

Motora geldiğimizde şimdilik sadece 2.4 litrelik sıralı 4 silindirli atmosferik benzinli Tigershark ünite mevcut. Bu ünite, 178 HP güç ile 234 NM tork elde ediyor. Hatta cimri olabilmesi adına gücünü "9 ileri otomatik" şanzıman yoluyla ön tekerleklere aktarılıyor. Sıfırdan yüze 9.8 saniyede kalkıyor. Sürüş yükseklikleri ile alt tabanı Amerika için yeniden düzenlendi. Satış tarihi henüz bilinmiyor, ancak bunlara rağmen makyajlı Doblo'nun nasıl olacağı şimdiden merak ediyoruz.

"Otomobilin tasarımını genel olarak beğenmiş olsam da aynı şeyi önü icin söyleyemem. Tasarımcılar önünü yenilerken üzerinde biraz daha çalışabilirlermiş... Umarım bu araç Bursa'dan Yeni Dünya'ya ithal edilir."














25 Haziran 2014 Çarşamba

Yeni Nesil Ford Edge, Nihayet Kendini Gösterdi!


Amerikan marka Ford, geçtiğimiz Kasımlarda düzenlenen Los Angeles Otomobil Fuarı'nda yeni nesil Edge modelinin ön sunumunu göstermişti. Şimdi ise seri üretim versiyonunu göstererek Ekim ayındaki Paris Fuarı'nda tanıtabilir! Tasarım konusunda söyleyecek sözüm yok. Çünkü ön sunum modeliyle neredeyse aynı denecek şekilde tasarlandı.

Motor seçeneklerine geldiğimizde Amerika'da iki adet turbo benzinli ile bir adet turbo benzinli ünite yer alacak. Motor seçenekleri sırasıyla şu şekilde:
2.0 EcoBoost turbo benzinli 245 HP - 357 NM,
2.7 EcoBoost turbo benzinli 300 HP ve
3.5 litrelik atmosferik benzinli (Muhtemelen 310 HP tarzlarında güç üretecek.) olarak yer alacak. Bütün motorlar 6 ileri SelectShift şanzımana sahip olacak.
Avrupa rotasına çevirdiğimizde:
Yeni 2.0 TDCI - 180 HP - 400 NM 6 ileri manuel şanzıman, CO2 149 g/km ve
Yeni 2.0 TDCI - 210 HP - 450 Nm 6 ileri direksiyondan pedallı kontrole sahip Powershift otomatik şanzıman, CO2 159 g/km olarak yer alacak.

Önden çekişli modellerde MacPherson ön süspansiyon ile integral-link independent sistemli bağımsız arka süspansiyon yer alıyor. Böylelikle gövde sertliği %26 oranında arttırıldı. Özelliklere geldiğimizde adaptif elektrikli direksiyon, Çarpışma şiddeti azaltıcılı adaptif hız kontrol ve Uyarı sistemi, ön - arka park sensörleri ve ısıtmalı - soğutmalı ön koltuklar yer alıyor. Diğer özelliği olan Ön Kamera Sistemi, aracın önünde 180 derece açı ile aracın içine görüntü veriyor sizin dar park alanlarında daha rahat hareket etmenizi sağlıyor. Ayrıca Kuga'da gördüğümüz ayak hareketi ile açılan bagaj kapağı, SYNC 2 Yeni Akıllı Teknolojiler, Otomatik park sistemi, Çapraz trafik Uyarı sistemi, Şişebilen arka emniyet kemerleri, Akıllı dört çeker, TVC ve Curve Kontrol sistemi, Aktif Şehiriçi Güvenlik Sistemi, Kör nokta uyarı sistemi, Şerit takip, uyarı ve tabela okuma sistemi, torpido altı diz hava yastığı ve Isıtmalı direksiyon simidi yer alıyor. Unutmadan; yine aracın platformu Mondeo/S-Max ile aynıdır, yani C/D segmentinde yer almaktadır.

2015 senesinde 100 ülkeden fazla pazarda satışa sunulacak. Yine 2015'in Eylül aylarında Avrupa kıtasına gelecek. Araç, Toronto yakınlarındaki Oakville tesislerinde üretilecek. Ford Edge son olarak Jeep Cherokee, Mercedes GLK, Volvo XC60, BMW X3, Chevrolet Captiva, Fiat Freemont ve Audi Q5'ten oluşan D-SUV grubuna saldıracak!













24 Haziran 2014 Salı

Dinamik Alman Şimşeği de Ekonomik Dizele Kavuştu


Alman marka Opel, yeni 1.6 litrelik dizel ünitesini şimdi de Astra GTC modeline uyguladı.

130 HP güç ile 300 NM tork elde eden 1.7 CDTI ünitesini çöpe atmasının karşılığında 136 HP güç ile 320 NM tork elde eden 1.6 CDTI ünitesini kullanmaya başladı. Sıfırdan yüze 10.2 saniyede kalkıyor, ve maksimum hız 198 km/s elde ediyor.

Yeni üniteli GTC, start/stop sistemi ile 6 ileri manuel sayesinde daha hızlı olduğu kadar daha da ekonomik. 100 kilometre mesafeli karma tüketimde 4.1 litre gerçekleştiriyor ve aynı zamanda 109 g/km CO2 salıyor. Almanya'da KDV dahil fiyatı 24.390 Avro'dan başlanacak.

"Bu motoru kullanan Astra'yı daha fazla sevdim. Keşke 1.6 litrelik dizel GTC'de otomatik vites sunulsaydı!.."

23 Haziran 2014 Pazartesi

Dikkat, Kaplumbağa Meleği İyice Sinirlendi!


Alman marka Volkswagen, Beetle modelini Volkswagen Andretti Rallycross takımı için uyarladı. RedBull Global Rallycross Champions'ın sezonunda ilk olarak Tanner Foust ve Scott Speed, bu sinirli kaplumbağayı kullanacak. Volkswagen Polo WRC modelinde de kullanılan 1.6 litrelik TSI turbo ve intercooler benzinli ünitesinden 544 HP güç elde ederken, Rockstar Rally Team adına da mücadele edecek. Bu gidişle RedBull Rally Team'da da Polo'nun yerini alabilir!

Scott Speed Volkswagen hakkında şu açıklamayı dile getirdi: "Polo zaten rekabetçi olduğunu kanıtladı ve biz gerçekten bu dalda yarışacak yarış arabası kullanmak istiyoruz."
Tanner Foust ise 34 numaralı Rockstar Energy Drink eşofmanı giymiş Beetle'ı kullanacağını sabırsızlandığını açıkladı.

Üçüncü nesil Beetle'ın yakışıklı şeytanında çoklu plakalı sınırlı kaymalı diferansiyeller kullanıldı. 544 HP gücü, 6 ileri şanzıman yoluyla sabit oranda 4Motion aktarımına iletiliyor. Araç 231 mm çapında ZF marka kaliperlere sahip. Rallycross parkurunda off road kabiliyeti için geliştirilmiş özel süspansiyonlar bulunuyor. 240/640-R17 Yokohama lastiklerle sarılı 17 inçlik jantlara sahip Beetle GRC, sadece 1210 kg. gövde ağırlığına sahip. Düşük tutulan ağırlık sayesinde araç 0-96 km/s hızlanmasını 2.1 saniyede gerçekleştirebiliyor.


Nihayet Beklenen Seat Leon Gün Yüzüne Çıktı!


İspanyol otomobil markası Seat, nihayet Leon ST'nin Crossover görüntülü versiyonunu tanıttı. İsmi ise, Seat Leon X-Perience.

Görünümüne geldiğimizde aracın altında krom şeritler, yarı plastik tamponlar ve plastik çamurluklar ile marşpiyeller yer alıyor. Bunun dışında 15 mm daha arttırılmış sürüş yüksekliği yer alıyor. Bunun dışında sabit siyah tavan rayları ile özel kapı eşikleri yer alıyor. Aracın tekerleklerinde 17 inçlik alaşım jantlar standart olarak sunulurken, 18 inçlik alaşım jantlar opsiyonel olarak sunuluyor.

İç mekana geldiğimizde, turuncu dikişli kahverengi Alcantara koltuklar ve döşemeler ter alıyor. Standart olarak size 587 litrelik bagaj hacmini sunarken, koltukları katladığınız sürece size 1470 litrelik bagaj hacmini sunuyor.

Motor seçeneklerimize geldiğimizde üç adet dizel ile bir adet benzinli ünite yer alacak.
Seat Leon X-Perience 1.6 TDI turbo dizel 110 HP güç ile 250 NM tork elde ediyor.
Seat Leon X-Perience 2.0 TDI ise iki ayrı güç elde ediyor. Baz modeli 150 HP güç ile 320 NM tork, üst modeli ise 180 HP güç ile 380 NM tork elde ediyor.
Serinin tek benzinlisi Seat Leon X-Perience 1.8 TSI 180 HP güç ile 280 NM tork elde ediyor.
Bütün motorlar 6 ileri manuel şanzımanla donatılacak iken, DSG versiyonu ise isteğe bağlı olarak sunulacak.

Araç şimdilik 4Drive aktarmasına sahip olacak iken, önden çekişe sahip olup olmayacağı bilinmiyor. Beşinci nesil Haldex kavramına sahip olan 4Drive (Audi'de Quattro, VW'de 4Motion, Skoda'da 4X4 ve Porsche'ta ise PTM [Ancak araçlarının arkasında ve model isminin yanına "4" rozeti takılıyor] olarak adlandırıyor.), ön ile arka aksta elektronik diferansiyel kilidini kullanıyor. Böylece, "aktarma sektörünün en modern ve verimli..." olma sıfatını da hak ediyor. Genelde önden çekişli olarak yola ilerleyen Seat Leon ST 4Drive; arazi, kar, çamur, ıslak zemin ve kum gibi zor şartlarda veya viraj gibi sıkıntı yaratan sürüş sorunlarında hemen öndeki gücünün bir kısmını arka tekerleklere iletiyor.

Seat Leon X-Perience, Ekim ayında düzenlenecek olan Paris Otomobil Fuarı'nda tanıtıldıktan kısa bir süre sonra satışa sunulacak.







Yeni Passat'a Adım Adım...


Alman marka Volkswagen'in merakla beklenen modeli Passat'ın detayları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Yalnız motoru tekrar hatırlatmakta fayda var.
1.4 litrelik turbo benzinli TSI 125 HP - 150 HP
1.8 litrelik TSI 180 HP ile 300 NM
2.0 litrelik TSI 220 HP - 280 PS
1.6 litrelik turbo dizel TDI 120 HP ile 250 NM
2.0-liter TDI 150 HP - 190 HP - 240 HP motor seçeneklerine sahip olacak.

1.4 litrelik turbo benzinli TSI üniteleri aynı zamanda ACT TwinDrive adı verilen silindir kapatma özelliğine sahip olacak. Yani normal hızlarda 4 silindirin sadece 2 silindiri kapatılacak ve 2 silindirli olarak yola çıkacaksınız. Bütün motorlar Euro6 değerlerine sahip olacak.

Elektrik motorunun 9.9kWh lityum iyon bataryası tek bir şarjla yaklaşık 50 km menzile sahip olarak 966 km menzil elde edebilecek olan Plug-In Hybrid versiyonu da yer alacak. Şarj soketi ise ön ızgaradaki "VW" rozetinin içinde yer alabilir.

Bir önceki nesle göre 85 kg zayıflayacak olan Passat, aynı zamanda 4767 mm'lik uzunluğa sahip olacak. LED arka farlar standart olarak sunulacak iken, Dynamic Light Assist sistemi ile LED farlar isteğe bağlı olarak sunulacak. 1440x540 piksel çözünürlüğe sahip Audi TT'de kullanılan multimedya göstergesine sahip olacak. Bunun dışında Head-Up Display, Park Asistanı, 360 derecelik kamera ve Römork Asistanı gibi sistemler de yer alacak. Güvenlik cephesinde ise Şehir İçi Acil Frenleme Fonksiyonu ile Trafik Sıkışıklığı Asistanları da yer alacak.

Yeni nesil Passat, önümüzdeki aylarda gün yüzüne çıkacak ve Ekim ayında düzenlenecek olan Paris Otomobil Fuarı'nda tanıtılacak. Ancak araç bu yıl sonlarında satışa sunulabilir.

21 Haziran 2014 Cumartesi

Yeni Nesil Daihatsu Copen Tanıtıldı!


Japon üretici Daihatsu, ilk defa 2002 yılında ürettiği Copen modelini uzun aradan sonra yeniliyor. Yeni nesil Copen, 2013 yılında Tokyo Otomobil Fuarı'nda Kopen RMZ adlı ön sunum modelinden uyarlandı.

Daha da önemlisi, Copen'i kapı ve tavanlar hariç aracın dışını da içini de kişiselleştirebiliyorsunuz. Kişiselleştirme sayısı neredeyse Mini'yi geçmiş durumda! Sportmen bebek, 3395 mm uzunluğa, 1475 mm genişliğe ve 1280 mm yüksekliğe sahip. "D-frame" hafif monokok, selefinden üç kat daha sert ve aynı zamanda burulma rijitliğini artırmak için umut verici. İki parçalı elektrikli tavan aracın ağırlığına sadece 40 kg ilave ederken bu değişiklikler sürüş konforu ve yol tutuş üzerinde olumlu bir etkiye sahip oluyor. İç mekana geldiğimizde motor başlangıcı butonu, deri direksiyon simidi ile vites topuzu, ısıtmalı koltuklar, anahtarsız giriş, klima, merkezi üstüne yerleştirilen bir karbon fiber detaylar ve isteğe bağlı olarak sunulan multimedya eğlence sistemi ile ısıtmalı ön cam gibi sayısız özellikler yer alıyor.

Kaputun altına geldiğimizde 12 subaplık 3 silindirli atmosferik benzinli motor kullanılıyor. Bu ünite 64 HP güç ile 92 NM tork elde ediyor. Enerjisi 5 ileri manuel veya 7 ileri sürekli değişken otomatik yoluyla ön tekerleklere aktarılıyor.

2015 yılı içerisinde satışa sunulacak olan Daihatsu Copen'in manuel viteslisi 1,819,800 Yen'den başlanacak iken, CVT viteslisi ise 1,798,200 Yen'den başlanacak.

"Keşke Daihatsu Avrupa'dan çekilmeyip de yeni Copen modelini daha güçlü motoruyla (100 HP gibi...) orada da satsaydı. "