5 Eylül 2014 Cuma

Merakla Beklenen Land Rover Discovery, "Sport" İlavesiyle Yenilendi!


İngiliz üretici Land Rover, yeni nesil Discovery modelinin Sport ilaveli versiyonunu tanıttı. Öncelikle bu aracın ön sunumu, geçtiğimiz Nisan ayında düzenlenen New York Otomobil Fuarı'nda Discovery Vision adıyla tanıtılmıştı. Tasarım olarak ön sunum versiyonundan uyarlandı, fakat şunu belirtmek isterim ki, üretim bantlarına veda edecek olan Freelander II ile Range Rover Evoque karışımı tasarıma sahip. Ama yine de detayları sayalım: çift bar ızgara, LED sis farları, Freelander II modelini hatırlatan C sütun, akustik lamine ön cam, ön çamurluk havalandırma delikleri ve ön/arka kızak plakaları yer alıyor. Üst donanımlarda ise LED gündüz farları ile xenon farlar yer alacak.

İç mekanda ise çok fonksiyonlu direksiyon simidi, parlak siyah aksan, metalik kaplamalar, analog gösterge paneli, 8 inçlik multimedya ekranı, 60/40 oranında katlanan ikinci sıra koltuklar ve isteğe bağlı olarak sunulan üçüncü sıra koltuklar yer alıyor. Amerika versiyonundan bahsedersek birbirinden güzel deri döşeme, çift bölgeli klima kontrol sistemi ve 10 hoparlörlü ses sistemi de yer alacak.

Motor seçeneklerine geldiğimizde Amerika versiyonunda 2 litrelik sıralı 4 silindirli turbo benzinli üniteye sahip olacak. Bu ünite 240 HP güç ve 338 NM tork elde ediyor. Ünitenin gücü 9 ileri otomatik yoluyla dört tekerleklere iletilecek. Avrupa versiyonunda ise 2.2 litrelik sıralı 4 silindirli turbo dizel üniteye sahip olacak. Bu ünite 190 HP güç elde ediyor. Müşteriler isterse 6 ileri manuele, isterse de 9 ileri otomatiğe sahip olabilecek.

Disco aynı zamanda yüksek mukavemetli çelik, ultra yüksek mukavemetli bor çelik ve alüminyum karışımı gövdesine sahip. Aynı zamanda ağırlığın biraz olsun azalması için davlumbaz, tavan, ön çamurluklar ve bagaj kapağı alüminyumdan yapıldı.

Land Rover'ın yaptığı açıklamada modelin hala gerçek bir off-road olduğunu, yerden yüksekliği ve ön kısmının 212 mm, orta ve arka kısmının açılarının ise ayrı ayrı 25, 31 ve 21 derece olduğunu açıkladı .Bu model ayrıca 45 dereceye kadar yokuşları hiç zorlanmadan alabiliyor.

Land Rover Discovery Sport önümüzdeki yıl satışa sunulacak ve ABD'de 40.000 Dolar'dan başlanacak. Bu model aynı zamanda Freelander'ın da yerini alacak!








3 Eylül 2014 Çarşamba

Mitsubishi Outlander, Yüzünü Tazeliyor


Japon Mitsubishi firması, önümüzdeki ay tanıtılacak olan Outlander PHEV Concept-S adlı ön sunumunun iki ipucu fotoğraflarını yayınladı. Baktığımız fotoğraflara göre dış tasarımın yeniden elden geçirilmesi söz konusu olabilir. 4 silindirli 2 litrelik turbo benzinli motora 12 kWh lityum-iyon pile sahip elektrik motoru eşlik ediyor. İki motor da bir arada kullanıldığında 200 HP güç ve 337 NM tork elde ediyor. Sıfırdan yüze 11 saniyede kalkıyor ve 170 km/s maksimum hız elde ediyor. Outlander PHEV, Saf (Pure) moduna alındığında sadece elektrik ünitesiyle 34 km mesafe kat ediyor. Paralel (Parallel) moduna alındığında ise, 100 kilometrelik karma tüketiminde 1.6 litre elde ediyor, yani 800 km mesafe elde ediyor. Saf ve Paralel modunun yanı sıra Seri (Series) modu yer alıyor. Bu mod ise, Benzin ve elektrikli motoru aynı kasada buluşturan ve çalıştığı zaman elektrik motoruna yanmalı motordan güç depolatan sistem jeneratör olarak işe yarıyor. 2 Ekim tarihinde resmi olarak da tanıtılacak.


2 Eylül 2014 Salı

Suzuki SX4'ün Bagajlı Hali Hindistan'da Kendini Gösterdi


Japon üretici Suzuki, Hindistan pazarına özel olarak SX4'ün sedan versiyonunu hazırladı. Ancak Çin'de Alivio adı altında bir ara ısınıyordu. Geçen yıl düzenlenen Şangay Otomobil Fuarı'nda tanıtılan Suzuki Authentics adlı ön sunum modelinden uyarlandı. Yalnız Hindistan'da Maruti Suzuki Ciaz adı altında satılacak. Boyutlara geldiğimizde 2650 mm'lik dingil mesafesine, 4490 mm'lik uzunluğa, 1730 mm'lik genişliğe ve 1485 mm'lik yüksekliğe sahip.

Ciaz'ın motor seçeneklerine geldiğimizde 92 HP güç ve 130 NM tork elde eden 1.4 litrelik atmosferik benzinli ünite ile 90 HP güç ve 200 NM tork elde eden 1.3 litrelik Fiat yapımı turbo dizel ünite yer alacak. Benzinli versiyonun boş ağırlığı 1010 kg iken dizel versiyonun boş ağırlığı ise sadece 1105 kg. Ciaz'ın maksimum bagaj hacmi de 510 litre.

Donanım özelliklerine geldiğimizde otomatik iklim kontrolü, anahtarsız çalıştırma, arka AC delikleri, altı hoparlör, navigasyon dokunmatik ekran, arka güç soketi, elektrikli bagaj, geri kamera+park sensörleri, deri döşeme, otomatik kararan dikiz aynası, projektör farlar ve USB/AUX/Bluetooth için destekleyici özellikler yer alacak. Yarın sipariş defteri açılacak ve Ekim ayında satışa sunulacak.




Suzuki, Yeni Bir Modeli Hazırlıyor!


Doksanlı yıllarda Suzuki, kompakt sınıfta Balero adıyla katılmıştı. 2007 yılında kadar Liana adıyla devam etmişti. Şimdi Suzuki markasının 5 kapılı yeni modeli test ediliyor. Arka koltuklarda fazla baş mesafesi sunulacak ve gövde bakımından Swift modeline göre daha iri duracak. Söylentilere göre kompakt sınıftan ziyade B-MPV sınıfında yer alacak. Arka farlar şimdilik beyaz zemine sahip, ön tasarımda ise geleneksel yüz felsefesi yer alıyor. Şu an test edilirken 2015 yılında detaylanacak ve 2016 içerisinde satışa sunulacak.






Jaguar XJ, Paris İçin Yüzünü Tazeliyor!


Makyajlı Jaguar XJ, İngiltere yollarında yakalandı. Güncel modele göre revize edilmiş hava girişlerine sahip yeni ön tampon, yeni bir arka tampon ile revize egzoz uçları ve revize edilmiş farlar yer alıyor. Motor seçeneklerinin çoğu revize edilmesi bekleniyor. Yalnız söylentilere göre 2 litrelik sıralı 4 silindirli turbo benzinli üniteye eşlik eden lityum-iyon pil özellikli elektrik motorlu versiyonu XJ_e'nin yer alması bekleniyor. İki motorun da bir arada kullanılması sonucu 333 HP güç üretiyor. Makyajlı XJ'nin Ekim ayında düzenlenecek olan Paris Fuarı'nda tanıtılması planlanıyor.






Dodge Challenger Araziye Meydan Okursa!


Tasarımcı Joey Ruiter, bilgisayar üzerinden 3 farklı Dodge Challenger çizimini hazırladı. Maceraperest kaslı Amerikan, aslında kardeşi Hellcat'ten baz aldı. Görünüme geldiğimizde sıradan modele göre arka firar kolu burcu, zırhlı gövde, siper işaret fişekleri, entegre edilmiş düşük ışık bar ve A/T etiketi yer alıyor. Biz bu soruyu sorduk: "Neden bir araba bu sürücüler üzerinde yola sınırlı olmalıdır?", Ruiter ise şu şekilde cevapladı: "Şehir hayatı için yeterince şık ve Off-Road manzarası için yeterince kaba.".  Bu aracın ismi ise

Motorlara geldiğimizde Autoblog'un iddiasına göre Hellcat kadar ağır olsa da V6 ünite ayarlansa daha da mantıklı olacağını açıklıyor. Üretimi hakkında hiç bir şey söylemiyor. Ancak Ruiter şu şeklinde fikrini yansıtıyor: "Sizin için aracı inşa etmek isterim."



20 Ağustos 2014 Çarşamba

Land Rover Discovery Sport İlk Defa Koltuklarını Gösterdi!


Land Rover'ın merakla beklenen Discovery Sport modeli, ipucu da olsa ilk defa içini gösterdi. Ayrıca elimize ulaşan son bilgilere göre 3 Eylül tarihinde tanıtılıyor.

İlk başta tavandan baktığımızda 2+3+2 koltuk düzeni yer alıyor. Bunun dışında panoramik cam tavan ile bulanık kabin fotoğrafı yer alıyor. Motor seçeneklerinde 4 silindirli turbo benzinli ve dizel ünite yer alacak iken, kardeşi 5 kapılı Range Rover Evoque'un tabanını alıp uzatarak kullanacak.

Önümüzdeki haftalarda yeni teaserları gelecek iken, daha da önemlisi Freelander'ın yerini alacak!




Jaguar XE'nin Performans Hali Şimdi Hazır!


İngiliz AutoExpress dergisinin iddiasına göre Jaguar markası, XE modelinin performans versiyonunu hazırlıyor. Bunun sebebi ise BMW M3 ile Mercedes C63 gibi modellere saldırı yapacak olması. Performanslı hali XE SVR olarak adlanan bu model, F-Type S modelinden 5 litrelik V8 kompresörlü benzinli üniteyi alacak ve 490 HP güç üretecek. Bu güç 8 ileri otomatik şanzıman yoluyla arka tekerleklere iletilecek. Yalnız bu aracın sıfırdan yüze 4 saniyenin altında kalkması ve 250 km/s'lik elektronik olarak sınırlandırılmış maksimum hıza ulaşması planlanıyor.

Ayrıca büyük frenler, sert ile düşük süspansiyon ve elektronik kontrollü sınırlı arka diferansiyel yer alacak. Bunun dışında etkin bir egzoz sistemi, modifiye edlimiş ön tampon ile ızgara, entegre difüzör, dört egzoz borusu, daha büyük jantlar ve yeniden tasarlanan arka tampondan oluşan aerodinamik gövde kiti yer alacak. XE SVR'ın 2016 yılında satışa sunulması ve 100.000 Dolar civarında (Yaklaşık 60.000 Pound) başlanması planlanıyor.

NOT: 30. yılında Borusan Otomotiv yelpazesine Jaguar katıldı!

Subaru Tribeca Yeniden Mi Diriliyor?


Subaru Amerika Ürün İletişim Müdürü Dominick Infante, Tribeca'nın devam modelini çıkaracaklarını söylüyor. Cars sitesiyle konuşan Infante'nın iddiasına göre, üç sıra koltuklu devam modelini planlıyor. Ancak Tribeca'ya göre daha büyük olacağını açıkladı. Tasarım olarak "Büyük Outback"e mi, yoksa yeni rakibi Mazda CX-9 modeli gibi sportifliğine mi bürünecek henüz bilinmiyor. Bu detaylara ilave olarak makyajlı Impreza önümüzdeki yıl satışa sunulacak.

Hyundai Yeni Arazi Aracını Mı Çıkarıyor?

NOT: Resimdeki araç Hyundai Grand Santa Fe modelidir.
Yine Edmunds'un iddialarına göre Genesis ile Equus modelinin yanına Premium şartlarına uygun arazi aracı üretilecek. Hyundai Motor Amerika CEO'su Dave Zuchowski, "Biz kesinlikle bir prim insanlar hareket ettireni okudu. Bu planda ve ortadan değil. Bu göz altında bir şey..." şeklinde açıkladı.

Zuchowski fazla ayrıntı vermedi, ancak Cadillac SRX ile Lexus RX modellerine rakip bir arazi modelini düşündüğünü dile getirdi. Yeni araç üretebilmesi için Santa Fe'den baz almasını da uygun buluyor. Bir de ilave olarak "Bu yapmayı düşündüğümüz işin örneğini vereyim; Lexus'un RX modeli, Toyota Highlander modeli üzerinden yaratıldı" şeklinde tamamladı.

19 Ağustos 2014 Salı

Ateşli Cadillac'lar İşte O Anda Kendini Gösterecek!

Bu Cadillac CTS'in ön teaserı.
Amerikan otomobil üreticisi Cadillac, yeni ateşli sedanlarının tanıtım tarihlerini belirlemeye başladı. İlk önce ATS-V'den başlayalım. BMW M3 ile Mercedes C63'e saldıracak olan ATS-V, sıradan modele göre saldırgan bir ön tampon, gözden geçirilmiş ızgara, havalandırmalı kaput, büyük bir spoiler, arka difüzör ve dört çıkışlı egzoz sistemi yer alıyor. Kaputun altında şimdilik söylenti olsa da, 3.6 litrelik çift turbo benzinli üniteden 420 HP güç elde edebilir. Cadillac ATS-V, Kasım ayında düzenlenecek olan Los Angeles Otomobil Fuarı'nda podyuma çıkacak.

Ağabeyi CTS-V'ye geldiğimizde sıradan modele göre hırçın gövde kitiyle ayrılacak. Kaputun altında ise 6.2 litrelik V8 Supercharged benzinli ünitesini Corvette'den alacak ve yaklaşık 620 HP güç üretecek. Cadillac CTS-V ise, Ocak ayında düzenlenecek olan Detroit Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı'nda podyuma çıkacak.

Jaguar XE, Grafik de Olsa İlk Defa İçini Gösterdi!


İngiliz Jaguar markası, X-Type'ın farklı devam modeli olarak yola çıkacak olan XE'nin içini grafik şeklinde gösterdi. Eğer LR Discovery yüzünü daha geç gösterirse, yeni multimedya sistemini kullanan ilk model olacak. Tamamen yeniden tasarlanan multimedya sisteminin ismi ise InControl. InControl sisteminde iOS ya da Android'li telefon bağlantıları ve "mümkün olan en iyi sinyali sağlayan" wi-fi hotspot özellikleri yer alıyor.

InControl Remote özelliği sayesinde müşteriler uzaktan kapıları kilitleyebilecek. Örneğin, boş bir otopark bulabilecek veya önceden ayarlanmış klimaya otomatikmen başlatabilecek.

Şimdi en önemli farkına gelelim. O da ilk lazer özelikli Head-Up Dispaly! Lazer özelliği sayesinde yol, navigasyon gibi önemli bilgilerini aktarıyor, sürücünün görüş hattına keskin ve yüksek kontrastlı renkli görüntüleri sağlıyor.

Yeni Jaguar XE, 8 Eylül'de tanıtılacak ve Ekim ayında düzenlenecek olan Paris Otomobil Fuarı'nda podyuma çıkacak.

Skoda Fabia İlk Defa Kendini Gösterdi!


Yeni Skoda Fabia'nın ilk resmi görüntüleri yayınlandı. Ekim ayında Paris'te tanıtılacak. Fuarda bile Opel Corsa, Mazda 2 ve Hyundai i20 gibi araçlarla rekabet edecek!

Tasarıma geldiğimizde kurumsal ön tasarım, Polo usulü far içerikleri, esnek gövde tasarımı, C usulü arka farlar ve Fiat Stilo tarzı bagaj kapağı yer alıyor. 2015 model yeni Fabia, meşhur MQB tabanının yerine kuzeni Polo'dan yeni PQ26 tabanını kullanacak. Selefine göre 65 kg zayıflayacak iken, baz modeli sadece 980 kg'lık boş ağırlığa sahip olacak. Performans versiyonu RS'e geldiğimizde düşük satış rakamları nedeniyle üretilmeyecek. Bunun yerine genel olarak sadece Hatchback ile Station gövdeleri üretilecek.

Benzinli seçenekler dört üniteden oluşacak. Baz modelini 60 beygir elde eden 1 litrelik üç silindirli, direkt enjeksiyonlu ve atmosferik benzinli MPI ünite üstlenecek iken; final modelini 110 beygir elde eden 1.2 litrelik dört silindirli turbo benzinli ünite üstlenecek. Dizele geldiğimizde 75 HP ve 105 HP güç elde eden alüminyum blok ile yeni geliştirilmiş üç silindirli ve common-rail direkt enjeksiyonlu 1.4 litrelik TDI ünite yer alacak. Buna ilave olarak 75 HP'lik versiyona özel olarak start/stop sistemiyle, kinetik geri kazanım sistemiyle ve düşük yuvarlanma dirençli lastiklerle donatılmış olan GreenLine versiyonu 2015 yılının sonlarına doğru yer alacak. Bu değişiklikler sayesinde yaklaşık 82 g/km CO2 ve 3.1 litre/100 km elde edecek. Yalnız bütün üniteler Euro6 şartlarına uygun olacak.

Aracın satış tarihi de Paris'te açıklanacak gibi görünüyor. Fakat iç kabin fotoğrafları göstereceğimiz zaman naklen yayınlamaya çalışacağız.







18 Ağustos 2014 Pazartesi

Cadillac, Daha Da Aşağıya İniyor! Nasıl Mı?..

NOT: Bu model Cadillac ATS'in kalem taslağıdır.
Amerikan marka Cadillac satış rakamlarından dolayı düşmüyor! Tam aksine, sınıf bakımından bir kat aşağıya düşüyor. Yani, Mercedes CLA ile Audi A3'e karşı çıkabilmesi için yeni bir sedan hazırlayacak. Cadillac pazarlama şefi Uwe Ellinghaus'un iddiasına göre rakipleri önden çekişli olsa da, bu modeli arkadan itişli olarak hazırlayacağını söyledi. Yalnız şu sözleri de ciddi olarak ilave etti ve "Benim kişisel görüşüm: küçük arabaların önden çekişli yapılması, marka imajının yükselmesinden çok bizi cehenneme mahkum etmektir." şeklinde açıkladı.

Ağabeyleri ATS ile CTS'te kullanılan Alpha tabanına sahip olacak. Müşteriler isteğe bağlı olarak da dört tekerlekten çekişli sürümünü de alabilecek. Yalnız motorunu gelecek nesil Opel Astra ile Chevy Cruze'dan ödünç alabilir. ATS'in Astra kalıbına sığdırılmış hali, 2016 yılında 2017 model olarak satışa sunulacak.

"Benim kişisel görüşüm: Keşke Cadillac orta modele ATS'in yerine BTS olarak adlandırsaydı, ATS ne güzel kompakt Cadillac'ın adı olabilirdi!"

Mazda, Melez Konusunda Bir İlke İmza Atıyor!

NOT: Bu Benzin-Elektrik Melezli Mazda3 Hybrid Modelidir.
Mazda firması, Asya ve Avrupa'da dizel-elektrik melez türünü sunan ilk Japon marka olabilmesi için elinden geleni yapmaya hazır. Yomiuri Shimbun'un iddialarına göre bir dizel ünitesine küçük bir elektrik motoru eşlik edecek ve 2016 yılı içerisinde satışa sunulacak.

Yeni ikilemin ilk önce 3 Serisi'nde uygulanması planlanıyor. Kombinasyon şartlarına uygun 100 kilometrelik mesafede 2.5 litre elde etmesi planlanıyor. Yani sıradan dizel ünitelere göre yüzde 30 daha az yakıt elde edebilecek. 

Önemli hatırlatma olarak Mazda3'ün bilindik benzinli-elektrik melez versiyonu 2 litrelik sıralı 4 silindirli SkyActiv-G atmosferik benzinli ünitesine elektrik motoru eşlik ediyor. Sürekli değişken şanzıman yoluyla ön tekerleklere aktarılıyor ve 100 kilometrelik karma tüketimde 3.2 litre elde ediyor. 

Ford Mustang, Yarım Asır Sonra Gene İlkini Gerçekleştirdi!


Amerikan otomobil üreticisi Ford, yarım asır sonra yeni nesil Mustang'in sağdan direksiyonlu versiyonunu üretmeye başladı. Bunun sebebi ise, sağdan trafikte akışlı 25 farklı ülkede (Başta Birleşik Krallık, Avustralya, Güney Afrika ve Japonya olmak üzere) satılacak olması. Önemli hatırlatma olarak, bir ara İngiltere ve Japonya'ya sınırlı olarak soldan direksiyonlu olarak ithal etmişti. Sağdan direksiyonlu Mustang'in satış tarihleri henüz kesin değil.

Saleen de Elektrik İşine El Atarsa...


Amerikan modifikasyon firması Saleen, resmen Pebble Beach Concours d'Elegance etkinliğinde yeni FourSixteen'i duyurdu.

Aslında bu bizim Tesla Model S'ten başka bir şey değil. Tesla'ya göre elden geçirilmiş yan etekler, karbon fiber difüzör, yeni arka tampon, V şeklinde çizilmiş ön kaput, entegre edilmiş spoyler ve 21 inçlik alüminyum alaşımlı jantlar yer alıyor.

İç mekana geldiğimizde delikli deri/Alcantara spor koltuklar, ısmarlama kapı panelleri ve kontrast dikişli deri kaplı gösterge paneli, yeni bir merkez konsol ve karbon fiber detaylar yer alıyor.

Kaputun altında 416 HP güç ve 600 NM tork elde eden indüksiyon motor yer alıyor! Daha hızlı ivme katabilmesi için büyük bir radyatör, yükseltilmiş fanlar, yardımcı olmak için bir yüksek debili su pompası ve gelişmiş bir soğutma sistemi yer alıyor.

Sürüşe geldiğimizde yeni sway barlar ve daha sert yaylar ile ayarlı süspansiyon yer alıyor. Bu yeterince dinamik değilse müşteriler aracı tamamen ayarlanabilir süspansiyonla satın alabiliyorlar. Bunun dışında elden geçirilmiş elektronik denge kontrolü, yüksek performanslı frenler, sportif lastikler, "MAXGRIP" kilitli diferansiyel ve 11.39:1'lik orana sahip son dişli yer alıyor.

Saleen FourSixteen, 152.000 Dolar'dan başlanıyor. Seçeneklerini ilave ettiğinizde 7500 ile 15.000 Dolar arasında değişiyor. Siparişler bugün açıldı ve teslimatlar 6 ile 8 hafta arası sonra gerçekleştiriliyor.