21 Aralık 2013 Cumartesi

Citroen’den Yeni Lüks Alt Marka Hamlesi DS!



Fransın Marka Citroen, markanın 90.yılı (Şu an 94 yaşında) şerefine C3′ün premium alt modeli DS3′ü piyasaya çıkarmıştı. Bu başarıdan sonra sosyetik C4′ümüz DS4, sosyetik C5′imiz DS5 ve üstü açılır DS3 Convertible takip etti. Geçtiğimiz Nisan ayında ise DS Wild Rubis adı altında konsept araç çıkarmış ve bir kaç sene sonra üretileceğini söylemişti. Bu hafta DS cephesinden DS5 LS aracımızı tanıtacağız. Fakat, bu aracın C5-DS5 veya C4-DS4 ile bağlantılı olup olmayacağı henüz bilinmiyor.

Tasarıma geldiğimizde ise, gözümüze ilk bilinmedik ön yüz ve krom DS arması gözümüze çarpıyor. Ardından krom dingil şeritleri ile şık arka tasarım takip ediyor. Aracın uzunluğu 4700 mm ve yüksekliği 1840 mm olarak belirlenmiş. DS5 LS, Çin’deki Shenzen tesislerinde üretilecek.

Aracın içi diğer DS modellerinin de kalbini oluşturuyor ve aynı zamanda da biraz olsun DS5 modelini anımsatıyor. Biz görmemiş olsakta saat kayışına benzeyen yeni ve eğlenceli döşemeler kullanılmış. En çok konuşulacak konu ise ön tasarım, sadede gelmek gerekirse orijinal Citroen bağımlısı DS’e benzemiyor. Plan, bu yeni yüzü alt marka yapmak… Tıpkı Toyota’nın Lexus’u, Honda’nın Acura’sı ve Nissan’ın Infiniti’sindeki gibi…

İlk olarak sadece iki farklı güç üreten 1.6 THP turbo benzinli motor kullanılacak. Biri 160, diğeri ise 200 HP güce sahip olacak. Güçlerini 6 ileri otomatik şanzımanla ön tekerleklere iletilecek. 2014 yılının Mart ayında yalnızca Çin’de satışa sunulacak olan DS5 LS, talep görüldüğü takdirde zamanla Avrupa’ya da açılabilir… Haa bu ara DS harfleri, “Different Spirit (Türkçe Karşılığı Farklı Ruh)” kelimlerinin baş harfelinden aldığını da unutmayalım.

“Citroen, eğer bunları alt marka olarak yaparsa (ki bunu yapmayı başarabilecek!..)  adı ya Defirit, ya da Depirit’ten biri (Different Spirit kelimelerinden birleştirdim.) konsun. Hatta gerekirse GM yardımıyla Amerika’ya bile ayak bassın! Bence bunların vakti gelmemiş miydi, fikri olan?..”

Eren TAN





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder